DOLAR
32,5933
EURO
35,0082
ALTIN
2.450,52
BIST
9.785,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İnşaat Mühendisleri Odası, Binaların Risk Tespiti Hakkında Duyuru Yapmış oldu

İnşaat Mühendisleri Odası, Binaların Risk Tespiti Hakkında Duyuru Yapmış oldu
09.09.2023 15:49
5
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası, binaların risk tespiti hakkında müracaat detaylarını yayınladı.
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) binaların risk tespiti için, yapılması gerekenleri duyurdu.

İMO, binanın depreme karşı güvenli olup olmadığını belirlemek adına müracaat için 4 aşamalı informasyon yayınladı.

 

  1. Aşama: İnşaat mühendisine ulaşın

İlk aşamada binanızın inşaat mühendisine ulaşıyorsunuz. Eğer binanız 1981 öncesi vizesiz eski yapılardan biriyse, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği- İnşaat Mühendisleri Odası’na kayıtlı bir Etkin Üye İnşaat Mühendisi ’ne ulaşabilirsiniz.

Binanızın yapısıyla ilgili kuşku yada herhangi bir değişim gözleminizi ilgili inşaat mühendisine bildiriyorsunuz.

 

  1. Aşama: Bina durum tespiti

 

İletişime geçtiğiniz inşaat mühendisi, binanızla ilgili tüm informasyon ve belgeleri gözlem yöntemiyle inceledikten sonrasında binanın projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını, var ise çatlakların yeri ve durumunu, donatıların korozyon durumlarını, binanın mühendis kontrolünde yapılıp yapılmadığını ve binada herhangi bir hareket olup olmadığını değerlendiriyor.

Tüm bu kontrollerden sonrasında, inşaat mühendisi ileri düzey araştırma lüzumlu olup olmadığını tespit ediyor.

 

  1. Aşama: Bina performans analizi

 

İnşaat mühendisi ileri düzey bir araştırma yapılmasını uygun bulmuş olduğu durumda, KKTC Zelzele Yönetmeliği’ne gore, taşıyıcı sistemin araç-gereç kalitesi ile ilgili karot numunesi ve donatı tespit işlemleri yapılıyor.

Detaylı rölöve emek harcaması yapılarak, zemin etüt raporu hazırlanıyor.

Bu aşamada toplanan tüm verilerek kullanılarak çözümleme yapılıyor. Meydana getirilen çözümleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemin ihtimaller içinde bir zelzele esnasındaki performansını ortaya koyuyor.

 

 

  1. Aşama: Değerlendirme

Meydana getirilen çözümleme sonucu binanın güvenli olup olmadığı belirleniyor.

Eğer bina güvenli değilse, bina güçlendirme yada tekrardan yapım seçenekleri mümkün olan en kısa sürede değerlendirilerek güvenli yapı kullanımı sağlanmalı.

 

Güçlendirme yapılacaksa:

Meydana getirilen risk tespiti sonucu eğer binanız güvenli değilse ve güçlendirme yapılacaksa, binanın güçlendirilmesi ile ilgili uygulama projeleri inşaat mühendisi tarafınca hazırlanıyor.

Bağlı olduğunuz belediyeye ruhsat başvurusu yapılıyor.

Güçlendirme projesi kesinlikle inşaat mühendisi tarafınca denetim edilerek, güçlendirme aşamasında kullanılan yapı malzemeleri de kesinlikle kontrol edilmeli.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: bina risk tespiti, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.