DOLAR
32,5418
EURO
34,9429
ALTIN
2.426,49
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Homeland Direktörü Bülent Potak İle Kıbrıs İnşaat Sektörü Değerlendirmesi

Homeland Direktörü Bülent Potak İle Kıbrıs İnşaat Sektörü Değerlendirmesi
19.09.2023 06:20
4
A+
A-

Kıbrıs inşaat sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Yatırım talebi artınca, yeni projeler hızlanıyor. Homeland Direktörü Bülent Potak da büyük ölçekli projelerin ilk sinyalini verdi. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Yaşam pahalılığı, yüksek enflasyon, belirsizlik… Bunlar içinde bulunduğumuz devrin öne çıkan başlıklarından. Fakat hep mi kriz var? Normal olarak hayır. Bakış açısını değiştirdiğimizde görüyoruz ki, Şimal Kıbrıs inşaat sektörü hareketli günler yaşıyor. Kısaca ciddi anlamda fırsat günlerini… 

Rusya’dan, Ukrayna’dan, Kazakistan’dan, İskandinav ülkelerinden, Avrupa’dan, İran’dan… O denli oldukça gelen var ki gayrimenkul almak için.

Talep yoğun olunca, inşaat sektörü de hareketlendi. Hem şirket sayısı arttı, hem de proje… Kimileri banka kredisiyle projeye başlıyor, kimileri yurt dışına yapılacak satışa güvenerek proje açıyor.

İşte bu noktaya dikkat etmek lazım… Zira girişte bahsettiğimiz global kriz ile talep var diye borçlanarak meydana getirilen girişimler, ortak kümede kesişiyor. Bu da kelimenin tan anlamıyla ‘risk’ oluşturuyor.

Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi olarak sektörün uzman isimleriyle yaptığımız röportajlarda, onlarca kere vurgulanan birkaç detay var… Bunlardan ilki deneyim, ikincisi ana para yapısı… Yöneticiler, yatırımcılar için “bu iki kritere dikkat edin” diyor ısrarla.

Bu içeriğimizde, kesişen kümesinde deneyim ve özsermayeyi buluşturan bir firmaya konuk oluyoruz. Homeland’deyiz. Homeland Direktörü Bülent Potak ile projelerini ve sektörü değerlendireceğiz.

“ŞU AN USTALIK DÖNEMİNDEYİZ*

Bülent Bey merhaba. Bizlere hem kendinizden, hem de şirketinizden bahseder misiniz?

Merhabalar Ben Bülent Potak, Yüksek mimarım. 

2001 DAÜ mezunuyum, ve master derecem var. Karpaz’dan Gazimağusa’ya kadar yaygın olarak projelerim var, konut projesi inşa ediyorum. 

Teknik anlamda ciddi tecrübem var ve 2005 yılından beri Homeland adı altında müteahhitlik yapıyorum.

Girne’nin birçok bölgesinde, ciddi projelerde de imzam var. 2009 senesinde 10 daireden oluşan ilk apartman projemizi inşa ettik Homeland olarak. 

Yap sat ve sat yap işleyişi ile hareket ettik. 2012 senesinde Sakarya bölgesinde bir apartman projesi daha inşa ettik. Bu bahsettiğim projeler dönemin şartlarına gore en iyi ve en kaliteli olarak inşa edilen projeler. Bu iki projemizin de satışları, inşaat proje aşamasında iken tamamlandı.

Özsermaye ile ilerleyen bir firmayız, banka kredisi kullanmıyoruz. Öz ana para ile ilerlediğimiz için oldukça büyük projeler yapmadık fakat artık büyük projeler ile karşınıza çıkacağız. 2023 yılı itibari ile bu projelere adımımızı atacağız. Ben ve firmam çıraklık sürecini en iyi şekilde geçtik, şu an ustalık dönemindeyiz. 

“BÜYÜK İNŞAAT PROJELERİNE BAŞLAYACAĞIZ”

Özsermaye vurgusu dikkat çekici, tebrikler. Ustalık döneminiz de hayırlı olsun diyelim. Yeni projelerinizi merakla bekliyoruz. Peki şu an hangi projeleriniz satışta?

Teşekkürler… İskele Long Beach bölgesinde 10 kattan oluşan 52 daireli rezidans projemiz var, inşaatı bir ay içinde tamamlanacak. Mağusa CityMall bölgesinde Homeland 9 adını verdiğimiz apartman projemiz var, şu an sıva aşamasında. Bu projemiz de Ocak 2023’de bitecek. Bu yıl için başka inşaatımız yok fakat daha ilkin de belirttiğim şeklinde 2023 yılı itibari ile daha büyük inşaat projelerine başlayacağız.  

“ALICI KİTLEMİZ YABANCI YATIRIMCILAR”

Kimlere satış yapıyorsunuz, alıcı kitleniz kimler?

TL’nin kıymet kaybetmesinden sonrasında alıcı kitlemiz yabancı yatırımcılar oldu. Bu bireyler Rusya, Ukranya, İran, Almanya ve Doğu Blok ülkeleri vatandaşı ağırlıklı. Avrupa’ya da yavaş yavaş adımlarımızı attık. Long Beach bölgesindeki rezidans projemizin %70’i satılmış durumda, CityMall bölgesindeki apartman projemizin %60’ı satıldı. 

“BURASI VAZGEÇİLMEZ BİR NİMET”

Kiminle konuşsak, rotasını yabancı alıcıya yöneltmiş durumda. Şimal Kıbrıs’ta yabancı yatırımcıları iyi mi yorumluyorsunuz, sürdürülebilir bir talep mi sizce? Yoksa gelip geçici mi?

Sürdürülebilir bir talep var. Jeopolitik konumundan dolayı yabancı yatırımcıların en gözde yerlerinden biri bulunduğunu söyleyebilirim Şimal Kıbrıs’ın. Bilhassa sahillerimiz ve dört mevsimin yaşanıyor oluşu oldukça mühim ve tercih sebeplerinin başlangıcında geliyor. Kendi ülkelerindeki konut tutarları ve vergilendirme sistemlerini de göz önünde bulundurursak, KKTC yabancı uyruklu yatırımcılar için bir avantaj. Burası olmazsa olmaz bir nimet.

“SATIŞ KISMINDA ÇOK FAYDASINI GÖRDÜK”

Kıbrıs Emlak Merkezi okurları da yakından takip ediyor sizi… Daha ilkin yurt dışı fuarlara katıldınız, yabancı acenteler ile bir araya geldiniz. Bunların yararını gördünüz mü?

Her gittiğimiz fuar etkinliklerinde bir oldukça şahıs ile kontakt kurduk, İletişim kurduğumuz bireylerin çoğunluğu KKTC’yi biliyorlardı aslına bakarsak. Ikimiz de informasyon ve tecrübelerimiz ile sorularına cevap verdik. Bu tür etkinliklerin de bilhassa satış kısmında oldukça yararını gördük.

“KALİTEMİZDEN ÖDÜN VERMİYORUZ”

Yatırımcılar niçin Homeland’ı tercih ediyorlar? Sizi öteki firmalardan ayıran detaylar neler?

En başta dürüst bir firmayız, taahhüt ettiğimiz tarihte projemizi teslim ediyoruz. Bunu yaparken kalitemizden asla ve asla taviz vermiyoruz. Bizim inşaat projelerimizi talep eden hepimiz gelip görebilir, başka inşaat projelerini gezdikten sonrasında bizim projelerimizi inceleyen bir kişi kalite farkını oldukça rahat anlayabiliyor, bunun oldukça fazla örneğini yaşadık. Bizim şirket olarak en büyük reklam ağımızdan biri kendi müşterilerimiz. Bizlerden konut sahibi olan bir satın alan kendi dost ve aile çevresine de bizi tavsiye ediyor ve referans oluyor. 

YATIRIMCILARA TAVSİYE: FİRMAYI ARAŞTIRSINLAR

Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için mesajınız nedir?

Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için tavsiyem, yatırım yapmadan ilkin bir firmayı araştırsınlar, mevcut bitmiş konut projelerini incelesinler. İnşaat standardını anlayıp, firmayı tanıyıp ona gore karar versinler. Aslına bakarsan Kıbrıs Emlak Merkezi bunun için var. Bu alanda o kadar da başarıya ulaşmış…

Aynı şey benim de ilgilendiriyor. Kesinlikle beni ve firmamı incelesinler. Yalnız benden konut almak için değil, KKTC yada konut projeleri hakkında öğrenmek istedikleri şeyler olursa ben seve seve destek olurum kendilerine. Fakat bizi tanımadan karar vermeyin.

Bu keyifli röportaj için Bülent Potak’a teşekkür ediyoruz. Homeland firmasının yol haritasını ve Bülent Bey’in bahsetmiş olduğu büyük ölçekli projelerin detaylarını Kıbrıs Emlak Merkezi’nden takip edebilirsiniz. Bilgileri siz kıymetli okurlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz.  

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Bülent Potak, homelandEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.