Türkiye Cumhuriyeti Tecim Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın ev sahipliğinde düzenlenen görüşmede TDT üye ülkeleri ve gözlemcileri bakan yada bakan yardımcısı seviyesinde temsil edildi.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya nazaran, görüşmede yapmış olduğu konuşmaya, şahsına gönderilen nazik davetlerinden dolayı sekreteryaya müteşekkir bulunduğunu belirterek süregelen Amcaoğlu, “Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ve Hükümeti’nin en içten selamlarını ve ilk olarak, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne verdiği destekten dolayı en derin şükranlarımı sunarım” diye devam etti.

Amcaoğlu, konuşmasında şunları söylemiş oldu:

“Ilk olarak TDT üyesi ülkelerle ilişkilerin tüm alanlarda pekiştirilmesinin bizim dış politikamızın temel önceliklerinden bulunduğunu söylemek isterim. Türk dünyasının ekonomik ve tinsel anlamda birleşmesinin birçok ülkeye de esin verdiğinin altın çizmek isterim. Biz Türk dünyasının birliği emeline sadık kalacağız ve bu hedefe ilerlemek için tüm gücümüzle çalışacağız.

Türk dünyası 200 milyondan fazla insanoğlunun yaşamış olduğu geniş bir coğrafyayı kapsıyor, büyük ekonomik potansiyeli ve birçok ortak kültüre haizdir. Bu şekilde bir potansiyelden enerji, gezim, ziraat benzer biçimde birçok sektörde kuvvetli işbirlikleri çıkması oldukca organik olacaktır.

Ortak vizyon çerçevesinde birbirimizin ulusal çıkarları göz önünde bulundurularak oluşturacağımız  ülkesel vizyonları karşılıklı destek ve dayanışma ile birleştirirsek, Türk dünyasının orta ve uzun solukta oldukca kuvvetli ekonomik ve siyasal bir güç olması kaçınılmaz olacaktır. Bilhassa dijitalleşme ve ileri teknoloji alanlarındaki bölgesel yatırımlar gücümüze güç katacaktır.

Töre, Mağusa Deniz Komutanlığı'nı Ziyaret Etti

Töre, Mağusa Deniz Komutanlığı’nı Ziyaret Etti

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bu şekilde bir gösterime hizmet etmek isteriz. Ekonomik olarak minik bir ölçekte olsak da Dünya’da takdir gören üniversitelerimiz ve 35 ülkeden 120 binden fazla öğrencimiz ile bilhassa ileri teknoloji ve AR-GE alanlarında bazı projelerde, merkezi bağlantıyı sağlayacak bir hub olma potansiyelimiz oldukca yüksektir. Gezim ve mühendislik alanlarında vizyonumuza uygun mesleki ve teknik eğitimleri vatanımızda gerçekleştirebiliriz.

Sözlerime son verirken, TDT Sekreteryası’na, ve başta Türkiye Cumhuriyeti Tecim Bakanı Sayın Ömer Bolat olmak suretiyle, tüm yetkililere, bu toplantının başarı göstermiş bir halde gerçekleştirilebilmesi için gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ederim…”