Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), 20/2016 sayılı Kamu İhale Yasasının, 86(1)(A) maddesi altında meydana getirilen Yapım İşleri İhalelerinde Uygulanacak Esasalar ve Usuller (Değişim) Tüzüğü’ne meydana getirilen değişikliklerin yasal olmadığını öne sürerek aleyhte dava dosyaladığını deklare etti.

KTMMOB Yönetim Kurulundan meydana getirilen yazılı açıklamada, söz mevzusu yasada meydana getirilen değişiklikle “Geçici Kabul Heyeti” ve “Kati Kabul Heyeti” tefsirlerine “… gereksinim olması halinde Bakanlık tarafınca Türkiye Cumhuriyeti’nden talep edilerek        görevlendirilecek kamu görevlilerinden oluşan mühendisler, mimarlar, iç mimarlar, teknisyenler ve öteki gereksinim duyulan mevzular ile ilgili temsil eden meslek gruplarından lüzumlu sayıda personelin oluşturduğu heyeti ifade eder” şeklinde değişim yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, tefsirlerde meydana getirilen bu değişimlerle Esas Tüzüğün 99. maddesi olan kabul işlemlerinin (B) fıkrasında değişim yapılarak bu kapsamda Geçici Kabul Heyetine görevlendirilen teknik personellere, geçici kabul işlemlerini yürütmek ve kabulleri yapmak için tam yetki verildiği ifade edildi.

KTMMOB’den meydana getirilen yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

“Bugün itibarıyla Hükümetin “yasal olmayan” bu tüzük değişikliği sonucuna  davamızı dosyalamış bulunuyoruz. Dosyaladığımız bu dava, KKTC’nin Teknik Dairelerinin ve devletimizde yetişmiş mesleğinde uzman kişilerin ‘yetersiz’ bulunduğunu iddia ederek, bu durumu iyileştirmek yada teknik personel açığını kendi vatandaşlarından istihdam ederek Teknik Daireleri güçlendirmek yerine, kolaycı çözüm önerileri ile kendi ülkesini  ve teknik insanlarını reddeden bu siyasal iradeye ve anlayışa karşı açılmıştır. Dünyanın her yerinde devletler, ülkelerindeki meslek gruplarının, mesleklerini icra edebilmesi için yasalarla desteklemekte ve meslek Odaları/Birlikleri üstünden denetim altında tutmaktadır. Yasal olarak istihdam edilmeyen teknik personelin, devlet adına imza atarak sorumluluğu alma yetkisinin olmadığını da ilkin ‘Hükümet’ erkinin bilmesi gerekir.

Erdoğan'dan uluslararası topluma çağrı: KKTC'nin bağımsızlığını tanıyın

Erdoğan’dan internasyonal topluma davet: KKTC’nin bağımsızlığını tanıyın

 KTMMOB olarak biz bu devletin bir parçası olduğumuzun, bu devletin yasa ve tüzükleri ile hareket ettiğimizin bilinci ile mevcut hükümete, bu kez dava yolu ile yeniden hatırlatmak isteriz ki; almış  olduğunuz bu karar yasal değildir ve başlatmış olduğumuz hukuki mücadelenin tek müsebbibi sizsiniz.”