Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin vereceği kararlar doğrultusunda 1 Nisan’dan sonra charter ve tarifeli uçuşları başlatmayı hedeflediklerini söyledi.
Aşı ve PCR testi ile ülkeye gelineceğini belirten Üstel, bu nedenle Ercan Havaalanı’nda da gerekli çalışmaların yapıldığını, terminaldeki güvenliğin artırılacağını vurguladı.
Reel sektörde büyük sıkıntılar olduğunu ve ekonomik tedbirlerin yetersiz kaldığı yönündeki eleştirilere hak verdiğini ifade eden Üstel, Bakanlar Kurulu’nun yeni ekonomik tedbirlerle ilgili çalışma yapacağını kaydetti.
Dt. Ünal Üstel, Haber Kıbrıs WEB TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.
“Ercan’daki sıkıntılar giderilecek”
Dt. Ünal Üstel, aşılama çerçevesinde 1 Nisan’da turizmin açılmasını hedeflediklerini, bu nedenle Ercan Havaalanı’nda da gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
2017 yılında Ercan’da yapılan denetimlerde birtakım sıkıntıların tespit edildiğini anlatan Üstel, “Ercan Havaalanının yeni terminalinin bitirilmesi için müteahhit tarafından yıl sonuna kadar tarih verildi ancak bu tarihi bekleyemeyiz. Terminaldeki güvenlik artırılacak” dedi.
“Uçak aktarılmasının önüne geçilecek”
Ercan Havaalanı terminalindeki sıkıntıdan bahseden Üstel, şöyle konuştu: “Eskiden Kıbrıs’tan Londra’ya gidenler, Türkiye’de uçakta beklerdi, yeni yolcu gelirdi ve yoluna devam ederdi ancak 2017 yılında Crans Montana’da yapılan istişarelerden sonra uçak değiştirilmesi yönünde karar alındı. Yolcular ve bagajları uçaktan indiriliyor terminalden geçip başka uçağa bindiriliyor. Bundan dolayı terminaldeki güvenlik artırılacak. Uçak aktarılmasının önüne geçilecek…”
“1 Nisan’dan sonra charter ve tarifeli uçuşları başlatmak istiyoruz”
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin vereceği kararlar doğrultusunda 1 Nisan’dan sonra charter ve tarifeli uçuşları başlatmak istediklerini aktaran Üstel, “Aşı ve PCR testi ile ülkeye gelinecek. Aşılanırsak güvenli bir ada oluruz ve gelenlerle birlikte ekonomiyi de canlandırırız” dedi.
“Ekonomik desteklerle ilgili görüşme yapılacak”
Ülke her kapandığında sıkıntıların da beraber geldiğini dile getiren Üstel, “Bakanlar Kurulunda ekonomik desteklerle ilgili görüşme yapılacak. Açıklanan destek paketlerinde herkesi memnun etmeyen adımlar atıldı ancak bazı sektörlerin önünü açmak için yeni önlemler alınmalıydı” ifadelerini kullandı. Üstel, Bakanlar Kurulunda yapılacak çalışmada özel sektörü memnun edecek yeni tedbirler almayı hedeflediklerini kaydetti.
“Ekonomik tedbirler yetersiz kaldı”
Reel sektörde büyük sıkıntılar olduğunu ve ekonomik tedbirlerin yetersiz kaldığını aktaran Üstel, “Turizm sektörü kapandıktan sonra 80 bin insan göç etti. Pandemi otelleri nedeniyle bir kısım çalışan kaldı. Turist ile öğrenci gelmezse hem o alanlar hem de yan sektörler büyük mağduriyet yaşar. Ekonominin çarkları dönmez ve reel sektör iş yapmaz” dedi.
“Yabancı öğrenciler için NOTAM yayınlanacak”
Ayrıca ülkeye gelecek yabancı öğrencilerle ilgili hazırlıkların yapıldığını, Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, mevcut sefer sayısına, iki ek sefer daha ekleneceğini söyleyen Üstel, üniversite öğrencilerinin nisana kadar gelmesinin sağlanacağını, bu konuda NOTAM yayınlanacağını vurguladı.
“E-devletle ilgili çalışmalar yapılacak”
Mali İşbirliği Protokolünde yazan e-devlete geçilmesi ile ilgili çalışmaların da yapılacağından bahseden Üstel, bu çalışmalarla ilgili binaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. Üstel, uzun yıllardan sonra e-devlet konusunu sonuçlandırmayı hedeflediklerini kaydetti.